BOGATA ZGODOVINA IN IZVRSTNO VINO

DOBRODOŠLI NA GRADU VINICA

Kjer sonce poljubi zemljo, tam vinske trte rojevajo grozdje. Vinogradništvo ima v Sloveniji izjemno pomembno zgodovinsko vlogo, v tej vasici pa je bilo zakoreninjeno tako globoko, da je ime dobila iz latinske besede za vino – Vinitum. Grajska vinoteka, Vinica Winery, je prispevek 21. stoletja k oživitvi tradicije.

20200505_181257
NEKOČ VOJAŠKA UTRDBA, DANES TURISTIČNI OBJEKT

ZGODOVINSKA VLOGA

Prvi pisni viri segajo v leto 1082, celotno podobo pa je Viniški grad dobil v 15. stoletju, kot vojaška utrdba in postojanka med turškimi vpadi. V namen obrambe so sprva zgradili stolp nad kapelo Sv. Katarine, ki je ohranjena še danes, vendar še ni odprta za obiskovalce. Okoli obrambnega stolpa je nastal grajski kompleks, ki je bil vključen v Viniški trg. Grad je bil skozi stoletja priča številnim zgodbam, katerim je bilo skupno vino. Leta 2015 je bil Grad Vinica z razpisom Pokolpje prenovljen v turistični objekt, ki to zgodbo nadaljuje.

Ranina
IZLETNIŠKA DESTINACIJA

V OBJEMU KOLPE IN BELIH BREZ

Vinica se nahaja v Beli krajini, poimenovani po čudovitih belih brezah. Poznana je po unikatni kulturni dediščini, ki se vsako leto obuja na številnih folklornih dogodkih. Reka Kolpa, krajinski park Lahinja, podzemne jame in številne kolesarske poti, nudijo odlično priložnost za uživanje v naravi in športu.

Vinica winery, maximus, vino, vinoteka
LASTNA BLAGOVNA ZNAMKA

MAXIMUS

Znamka je poimenovana po lastniku Maximu, ime pa odraža veličino, kakovost in zavest o tem, kako velik del naše kulture je vino. 8000 steklenic modrega pinota vabi vinske navdušence MAXIMUS MODRI PINOT.

Grad_Vinica_2010
PODALJŠAJTE IZLET

PRIVOŠČITE SI KRALJEVSKI POČITEK

Ranina, Klarnica in Žametovka so tri 4* sobe, ki so imena dobila po treh avtohtonih vinskih sortah. Vse sobe nudijo spektakularni pogled na reko Kolpo in sončne griče. Gostje lahko v velikem obsegu uživajo v lokalni gostoljubnosti, nismo pa pozabili na gurmane, ki se lahko razvajajo z okusno gastronomsko ponudbo v Vinoteki & Lounge baru.

Marindolski steljniki - 15 min driving
V načrtovanju...

OBNOVA KAPELE

Kapela sv. Katarine je najstarejši ohranjeni del gradu, ki še čaka na obnovo. Naš cilj v letu 2020 je, da odpremo vrata vedoželjnim obiskovalcem, ki bodo v arheološki razstavi začutili utrip prejšnjih stoletij.

grad vinica, kapela, bela krajina
OTVORITEV 2020

Vinoteka & Lounge bar

V petek, 15.5. smo odprli Vinoteko & lounge bar, ki obratuje od četrtka do nedelje po urniku. Vabljeni na pijačo iz naše obsežne ponudbe, zraven pa si lahko privoščite okusno tortico ali hladni prigrizek iz lokalnih sestavin!


CIVILNI OBRED NA GRADU VINICA

SANJATE O GRAJSKI POROKI?

poroka, grad vinica, civilni obred
English
Slovenščina English